Kuchyň – jako ze škatulky!

Mít doma pořádek a vše krásně čisté a nablýskané, by si přála ne jedna domácnost. Jenomže pokud chcete využívat prostory bytu, je potřeba, aby to bylo i vidět. A nepořádek je hlavní důkaz. Pokud jste milovníci jídla a jeho přípravy, zcela jistě znáte i odvrácenou stránku této záliby. Úklid v ní, obzvláště těch nejvíc zanesených míst, jako jsou digestoř, sporák a trouba.
čistá kuchyně

PÁRA Z JÍDLA

Ať už připravujete jakékoliv jídlo, procesem jeho vaření, se vám v bytě hromadí pára vycházející z jeho přípravy. Tomuto jevu, může zabránit digestoř, která je vskutku nepostradatelnou součástí každé kuchyně. S párou se na ní zachytávají i výpary, které sebou přináší mastnotu zachycenou na ní. Udržet digestoř v čistotě vám pomůže:


·        jeho pravidelné čistění, nejlépe po každém velkém vaření, důkladně omýt teplou vodou


·        po zaschnutí, sáhnout po přípravcích odolávajících mastnotě, nejlépe zvolenou variantou jsou přípravky, přímo určené na její důkladné čistění


·         nezapomeňte jeho odnímatelné části důkladně propláchnout vroucí vodou, je to efektivnější, než utírat je hadříkem

SPORÁK

V mnohem záleží na druhu vašeho sporáku. Podívejme se, jak to s nimi je:


·        Plynový sporák se čistí možná nejsnadněji, ale zato o to déle. Musíte vybrat všechny díly a věnovat se zanesení možného úniku jídla i pod plynové horáky.


·        Sklokeramické desky se čistí naopak skoro sami. Existují přípravky určené přímo na ně, které jsou vůči nim opravdu šetrné. Nezapomeňte je důkladně omýt vodou, jinak by vám čistící prostředek, byl cítit při jeho zapnutí. Na připáleniny jsou geniálním nástrojem škrabky na sklokeramickou desku, kterými se nemusíte bát opravdu přitlačit!


·        Indukční deska vyžaduje stejně kvalitní péči, správně zvoleným přípravkem vhodným vyloženě na ní. Nečistěte ji zbytečně vším, co umí čistit, ale jenom tím, co je pro ni opravdu účelné!

TROUBA

Věčným problémem všech kuchyní, je čistění trouby. Dalo by se říct, že je dobré ji čistit, hned po pečení, ale málokdo to udělá a má na to čas. Existuje pár triků, kterými se dá zachránit vaše trouba i po zaschnutí všech nečistot:


1.      Zvolit speciální přípravky na čistění trouby.


2.      Nechat je důkladně působit.


3.      Vyrobit si něco doma, dle babských rad:


·        Voda a kypřící prášek – smícháním těchto dvou surovin, získáte pastu, kterou půjdou všechny připáleniny dolů. Nádherně ní vyčistíte i sklo vaší trouby.


·        Jedlá soda a vinný ocet – spojením těchto surovin vám také vznikne pasta, kterou musíte ovšem nechat působit aspoň 12 hodin.

keramická deska
2 DOBRÉ RADY NA ZÁVĚR:


1.     Nikdy nepoužívejte na tento typ povrchů drátěnku.


2.      Po každém čistění, dbejte na řádné opláchnutí vodou.


</div>

<p><!--[if gte mso 9]><xml>
 <w:WordDocument>
  <w:View>Normal</w:View>
  <w:Zoom>0</w:Zoom>
  <w:TrackMoves/>
  <w:TrackFormatting/>
  <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone>
  <w:PunctuationKerning/>
  <w:ValidateAgainstSchemas/>
  <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid>
  <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>
  <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>
  <w:DoNotPromoteQF/>
  <w:LidThemeOther>CS</w:LidThemeOther>
  <w:LidThemeAsian>X-NONE</w:LidThemeAsian>
  <w:LidThemeComplexScript>X-NONE</w:LidThemeComplexScript>
  <w:Compatibility>
   <w:BreakWrappedTables/>
   <w:SnapToGridInCell/>
   <w:WrapTextWithPunct/>
   <w:UseAsianBreakRules/>
   <w:DontGrowAutofit/>
   <w:SplitPgBreakAndParaMark/>
   <w:EnableOpenTypeKerning/>
   <w:DontFlipMirrorIndents/>
   <w:OverrideTableStyleHps/>
  </w:Compatibility>
  <m:mathPr>
   <m:mathFont m:val=

Kuchyň – jako ze škatulky!
Ohodnoťte příspěvek
3a-190x300.gif