Zavařujte jinak

Máte na zahrádce spoustu ovoce, které je potřeba uskladnit, jste zvyklí každoročně zavařovat, ale už Vás nebaví věčně stejné klasické recepty? Nebo jste v zavařování začátečník a chcete rovnou vyzkoušet nějaké zajímavé recepty? Přečtěte si následující tipy a nechte se inspirovat. Výsledky Vaší práce si pak užijete s celou rodinou v hlavně v zimě, kdy Vám připomene prosluněné léto. Nebo je můžete využít jako vlastnoručně vyrobený dárek k Vánocům.
rostlina máty
Při tradičním postupu zahrnujícím sterilizaci budete potřebovat větší hrnec, buď ten přímo určený k zavařování, vystačíte si ale i s běžným na vaření. Můžete také vyzkoušet variantu zavařování v troubě na plechu. Dbejte hlavně na čistotu sklenic, víček i ovoce. Nejvíce nám totiž může zavařeniny znehodnotit plíseň. Používejte jen neporušené ovoce, nebo porušené části důkladně odstraňte.
Místo běžných jednodruhových zavařeninzkuste třeba kombinovat různé druhy ovoce, výborná je například směs rybízu a angreštu, vhodná třeba místo brusinek ke svíčkové omáčce s houskovým knedlíkem. Kombinovat můžete i ve směsích na marmeládu, třeba meruňky se zázvorem a mandlemi. Nebo maliny provoněné svěží mátou. Takovou kombinací určitě překvapíte.
Pokud jste příznivci zdravější stravy a raw food a nechcete se připravovat o cenné vitamíny obsažené v ovoci, můžete zvolit variantu bez použití tepelné úpravy a cukru. Takové marmelády je ale třeba připravovat čerstvé, vydrží Vám v lednici maximálně dva týdny. Vyzkoušejte třeba variantu smíchání datlí a libovolného ovoce. Například smíchejte v mixéru šálek datlí, šálek malin a raw marmeláda je na světě.
sklenice s marmeládou
Další variantou je použití populárních chia semínek, které jsou navíc velmi výživné a dodají spoustu energie. Smíchejte sklenici ovoce, například malin a jahod, přidejte dvě lžíce chia semínek a rozmixujte. Semínka vytvoří požadovanou marmeládovou konzistenci. Můžete dosladit podle potřeby nebo přidat koření, například špetku skořice či zázvoru.

Posted in Nezařazené